Sevärdheter i Peru

Home / Sevärdheter i Peru

 

Machu Picchu

En av världens mest kända sevärdheter och Perus populäraste sevärdhet. Det är många som åker hit för att se en av Inkarikets mest kända och välbevarade ruiner. Numera räknas även Machu Picchu som ett av världens sju underverk. Machu Picchu är en fantastisk sevärdhet i Peru och ett måste att besöka!

Salkantay

Salkantay är ett av Perus högsta berg med en höjd på 6217 meter. Vandringsleden upp till berget är mycket vacker och bjuder på fantastiska vyer och vackra kratersjöar. Det är möjligt att kombinera vandringsleden till Salkantay med den traditionella Inkaleden.

Nazca Lines (Nazcalinjerna)

Nazca Lines är en spännande sevärdhet som har förbryllat forskare och besökare i många år. Nazcalinjerna består av ett stort område med geoglyfer. Dessa geoglyfer skapades redan 500 år före kristus av Nazcaindianerna och det finns många spännande teorier om denna sevärdhet.

Det som förbryllar forskare och besökare är att linjerna är så exakta och att de alla formar stora symboler på djur. Detta borde i princip ha varit omöjligt att göra 500 år före kristus, eftersom man inte hade möjlighet att se landskapet ovanifrån. En framstående teori som får stöd av gamla skrifter är att man fick hjälp av stjärnfolket.

Stjärnfolket var med andra ord varelser som kom ifrån stjärnorna, med dagens benämningar skulle vi antagligen översätta stjärnfolk till utomjordingar.

Det är möjligt att flyga över Nazca Lines för cirka 100 USD per person. Man får då en privat flygtur som varar i cirka en timme.

Soltemplet i Ollantaytambo

Det gamla soltemplet i Ollantaytambo är en populär sevärdhet i Peru. Åker man till Cusco är det ett måste att besöka denna sevärdhet.

Santa Catalinas kloster

Detta vackra kloster är beläget i Arequipa och bjuder på en charmig arkitektur både på insidan och utsidan. Här finns även ett sorts ”heligt lugn” som är häftigt att uppleva.

Inkaleden

Vandra den klassiska inkaleden och följ fotspåren av de gamla inkariket. Här vandrade tusentals inkaindianer under deras storhetstid innan de spanska conquistadorerna anföll Peru.

Colca Canyon

En av världens största kanjoner, till och med dubbelt så djup som självaste Grand Canyon i USA. Det säger en hel del om denna sevärdhet. Över 120 000 personer besöker Colca Canyon varje år, vilket gör det till Perus tredje mest besökta sevärdhet.

Pisaq

Detta var en del av inkafolkets heliga dal och idag är detta en viktig arkeologisk plats i Peru. Pisaq ligger cirka 33 kilometer utanför Cusco och är man intresserad av kultur och historia så rekommenderar vi ett besök till Pisaq.

Laguna 69

En turkosfärgad sjö i nationalparken Huascaran. Gillar man natur och vandring är en dagstur till Laguna 69 ett måste att göra när man besöker Peru. Här bjuds man på sagolika miljöer och fantastiska utsikter.

Huachachina

En dold oas mitt ute i öknen. Denna ökenstad är en sevärdhet i sig själv och ett måste att besöka vid en längre vistelse i Peru.

Winawayna

En gammal och välbevarad ruinstad från det gamla inkariket. De flesta guidade turer längs Inkaleden går även förbi Winawayna innan man kommer till Machu Picchu.

Kungagraven i Sipan

Är man i de norra delarna av Peru kan vi rekommendera ett besök till den mäktiga kungagraven i Sipan. Kan man spanska är det ingen idé att gå på guidad tur, men om ens spanska inte är den bästa så rekommenderas en guidad tur. Museet är välbyggt och det finns gott om information till besökarna. Det enda kruxet är att allting står på spanska.

Amazonas

Från Peru är det möjligt att göra guidade turer till regnskogen Amazonas. Det är dessutom billigare att åka härifrån än att åka från den brasilianska sidan. Amazonas är utan tvekan en av världens bästa sevärdheter och ett måste att uppleva när man besöker Peru.

Centro histórico de Cusco

Den historiska stadskärnan i Cusco är en välbesökt sevärdhet med många vackra byggnader. Ett måste att besöka när man befinner sig i Cusco.


Skaffa ett gratis resekort och slipp uttagsavgifter

När du tar ut pengar i Peru, så tar svenska banker ut en uttagsavgift på minst 35-50 kronor + valutapåslag varje gång man tar ut pengar, vilket blir en hel del pengar i längden.

Denna avgift kan du enkelt undvika genom att skaffa ett gratis resekort från Bank Norwegian, som inte har några uttagsavgifter utomlands. Kortet har heller ingen årsavgift och man får dessutom bonuspoäng på allt man handlar som sedan kan växlas in mot flygresor.

Här kan du läsa mer om kortet