Home / restips / Priser och Prisnivå i Peru

 

Prisnivån I Peru är generellt lägre än Sverige, iallafall om man jämför inhemska varor. När det gäller importerade varor kan priserna sticka iväg och som resenär gör man bäst i att ta med sig reseprylar innan man åker till Peru. Varor som inte är lokala i Peru har ungefär samma prisnivå som hemma i Sverige och ibland till och med dyrare än hemma.

Men för den som planerar att leva lokalt och framförallt äta lokalt så finns ett stort utbud av billiga varor, restauranger och butiker. Runt omkring i Peru säljs även typiska hantverk av hög kvalité, särskilt när man kommer utanför alla turistfällor.

Tittar man närmare på mat- och dryckpriser är priserna även där lägre än i Sverige. En enkel lunch kan man få för så lite som 30 svenska kronor. Det peruanska köket är känt över hela världen och erbjuder många godsaker tillagade på färska råvaror.

Taxiresor är generellt billigt, men vid längre sträckor rekommenderar vi buss. Var också vaksam om du tar taxi och se alltid till att du reser med en officiell taxibil. Buss är billigt och går runt i hela landet.

Nedanstående priser är angivna i svenska kronor (SEK).

Priser i Peru

Cirka priser Restaurang:

Enkel lunch: 30 SEK
Varmrätt: 70-100 SEK
Lokal öl (50cl) 15 SEK
Cola/Pepsi: 10 SEK
Vatten: 5-10 SEK

 

Cirka priser i butik:

Flaska vin 85 SEK
Vatten 1,5L 10 SEK
Lokal Öl 50cl 10-15 SEK
Cola/Pepsi 33cl 5 SEK
Cigarrettpaket 20 SEK (Marlboro)

 

Som ni ser ovan så är prisnivån helt klart under den svenska prisnivån. I Peru får svenska resenärer mycket valuta för pengarna och så länge man inte köper mycket importerade saker räcker pengarna länge i Peru.

Skaffa ett gratis resekort och slipp uttagsavgifter

När du tar ut pengar i Peru, så tar svenska banker ut en uttagsavgift på minst 35-50 kronor + valutapåslag varje gång man tar ut pengar, vilket blir en hel del pengar i längden.

Denna avgift kan du enkelt undvika genom att skaffa ett gratis resekort från Bank Norwegian, som inte har några uttagsavgifter utomlands. Kortet har heller ingen årsavgift och man får dessutom bonuspoäng på allt man handlar som sedan kan växlas in mot flygresor.

Här kan du läsa mer om kortet

Dricks

Tio procent dricks brukar oftast vara inkluderat på notan, men ifall man är nöjd är det uppskattat med 5-10 procent extra i dricks. Detta är dock inget som förväntas, men lokalbefolkningen är generellt ganska fattig i Peru och några kronor betyder mycket mer för dem än för oss i Sverige.

 

 
 

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *