Home / Mat & Dryck i Peru

 

Peru har ett av världens mest varierande och unika kök med en mängder av specialiteter. De mest kända är Cuy, Ceviche, Ocopa, Tamales och Anticuchos. Men det finns också många lokala och regionala maträtter och flera traditionella rätter tillagas på olika vis beroende på var i Peru man befinner sig.

Hur som helst är det peruanska köket väldigt spännande och man kan se en stor mix mellan olika matkulturer. I Peru kan man finna ett blandad kök med inslag från prekolumbiansk tid, det kreolska köket, japanska köket, italienska köket, spanska köket, franska köket och maträtter som har sitt ursprung runt Amazonas.

Enligt Guinness Rekordbok har Peru flest traditionella maträtter i världen och man stoltserar med hela 491 maträtter som anses traditionella i landet. Detta har medfört att många internationella kockar söker sig till Peru. I Peru finner man också en av världens största matfestivaler som hålls varje år.

Dryck

Även peruanska drycker finns det gott om, men några är mer populära än andra, exempelvis är det Pisco Sour som är nationaldryck i landet. Pisco Sour dricks i hela Peru samt i angränsande länder.

Chicha de Jora är en annan traditionell dryck som härstammar före Columbus tid. Drycken görs på majs och dricks framförallt vid olika ceremonier. Chicha de Jora är också den traditonella dryck som man dricker under festivalen – Fiesta de San Juan.

I djungeln är Masato en traditionell dryck som man brygger på jäst yucha. Det ursprungliga sättet att tillverka Masato, gör man genom att man tuggar på yucha. Den tuggade yuchan jäser sedan tack vare salivet. Idag använder man dock också andra jäsningsmedel när man tillverkar Masato.

En annan djungeldryck är Camu Camu som görs på en frukt från Amazonas, som innehåller mycket C-vitamin.

En annan favorit i Peru är Inca Kola, som faktiskt är mer populär än både internationella Coca Cola och Pepsi. Peru är faktiskt ett av få länder där Coca Cola inte är den mest sålda drycken.