Lima

Home / Lima

 

Lima är en riktig storstad med cirka 9 miljoner invånare som bor i något av stadens 43 olika distrikt. Lima har en härlig blandning av det nya och det gamla. Tempel, pyramider och andra arkeologiska platser ligger bara en timme bort, medans stadens centrum har shopping, nattliv och många spännande matupplevelser samt en fantastisk arkitektur och historia. 

Perus huvudstad är en historisk stad och har en unik blandning av olika tidsepoker och kutlur. Här finns allt ifrån en barock stil till det moderna med höga skyskrapor och allt ifrån det gamla med kyrkor och koloniala hus. Dessutom finns en stark blandning av det afrikanska, asiatiska, europeiska och det andiska. Detta märks inte minst i matkulturen som har ett av världens mest varierande och bästa kök.

Se & göra

Larcomar

Vill du shoppa ska du åka till shoppingcentret Larcomar, som är hem åt hundratals olika butiker, restauranger och kaféer. Förutom shopping finns det även underhållning och gratis internet. Som om inte det vore nog har man en fantastisk utsikt över stilla havet.

Adress: Avenida Malecon de la Reserva, 610, Lima.

SkyKitchen

Lär dig hur man lagar peruansk mat. På SkyKitchen kan du lära dig att laga alla Peru’s specialiteter. Lärarna är erfarna kockar och är väldigt trevliga och hjälpsamma. Tänk på att kursen är mycket populär, så se till att boka din plats i god tid.

Hemsidawww.skykitchen.pe
Address: Enrique Palacios 470, Lima 18.

Magic Water Circuit

Njut av den vackra ljusshowen där vattnet hoppar och dansar till både klassisk musik och peruansk musik. Magic Water Circuit är världskänd och finns till och med i Guiness rekordbok för att vara världens största park med fontäner. Ett besök här är ett måste när man åker till Lima.

Öppettider: onsdag-söndag 16.00-22.00.
Inträde: cirka 15 SEK.
Adress: Parque de la Reserva – Petit Thouars Avenue Corner of Jiron Madre de Dios, Lima Center.

Plaza Mayor

Plaza Mayor är hjärtat i Lima med en lång historia bakom sig. Bland annat var det här som Francisco Pizzaro grundade staden. I området ligger många viktiga och historiska byggnader, t.ex: Katedralen, regeringspalatset, kommunalhuset och ärkebiskopens palats.

Museeum Rafael Larco Herrera

På detta museum kan du utforska och lära dig mer om Inkafolkets historia. Här finns flera fina samlingar med keramik och artefakter från inkatiden. Efter att ha njutit av all historia och kultur kan man ta en välbehövd paus ute i den vackra och mysiga trädgården samtidigt som man äter en traditionell peruansk måltid från restaurangen på museet.

Öppettider: måndag-söndag 9.00-22.00
Inträde: Vuxna 90 SEK, Över 65 år 70 SEK, Studenter 45 SEK
Adress: Avenida Bolivar 1515 | Pueblo Libre, Lima Lima 21, Peru (Pueblo Libre)

Nattliv

Pena del Carajo – På Pena del Carajo bjuds det på lokal musik och underhållning med dans, där man själv har chansen att delta. Baren serverar många olika drycker, bland annat den kända inhemska drycken pisco.

Adress: Catalino Miranda 158 Barranco | Barranco, Lima 09, Peru.

Bar Crawl Lima – Är du sugen på fest så tveka inte på att hänga med på barrundan, som är en guidad partytur genom de populäraste barerna och klubbarna i Lima. Ett perfekt sätt att avsluta kvällen på och lära känna andra resenärer.

Adress: Puerta de la Iglesia Del Parque Kennedy . Miraflores, Lima, Peru
Hemsida: www.barcrawlperu.com

Festivaler

Festivaler är populärt i hela Sydamerika och Lima är inget undantag. Varje år arrangeras hundratals olika festivaler med teman som religion, sport, vin och mat.

The founding of Lima” – Denna högtid firas den 15 januari, detta är dagen då Lima grundades. 15 januari är en stor dag för folket. Dagen till ära bjuds det på en sprakande fest med anordnade konstutställningar, guidade turer, parader, konserter och fyrverkerier.

Mistura” – Mistura är Latinamerikas största matfestival och definitivt en av årets största höjdpunkter. Varje år anländer kockar från hela världen för att visa upp sina matlagningskonster och laga mat och baka åt varandra och 600 000 andra hungriga och nyfikna gäster. Dessutom kan man på flera ställen prova på själv att laga mat eller baka, eller varför inte smaka på lokala kaffesorter, choklad och pisco?

Ta sig runt

Buss

Det billigaste sättet att ta sig runt på i Lima är med buss. Dock kan det vara lite komplicerat som turist eftersom det inte finns några tidtabeller eller bussbiljetter. Bussarna är tyvärr inte så punktliga och dem är ofta propfulla.

Som tur är finns det även ett privat bussbolag som har organiserade turer och ett enkelt betalsätt. Bussarna går var 5-10 minut och är väldigt moderna jämfört med de kollektiva bussarna i Lima. Dessa bussar är även rullstolsanpassade. Ska du åka buss så rekommenderar vi att man åker med det privata bussbolaget.

Tunnelbana

Ett annat bra alternativ är Limas tunnelbana, som har 26 stationer och går hela vägen från Villa El Salvador till San Juan de Lurigancho. Limas tunnelbana har öppet mellan 06-22. Vagnarna kommer ungefär var 6-10 minut och priset för en vuxen är cirka 5 SEK.

Taxi

Lima är generellt en säker stad, men det förekommer trots det rån och ficktjuvar, speciellt mot turister som verkligen sticker ut. Taxi är det säkraste alternativet så länge man åker med ett officiellt taxibolag. Det bästa är att beställa en taxi via sitt hotell, men man kan även kolla efter ett officiellt taxi id som alla registrerade taxichaufförer har. Saknas detta ID är det bara att vänta på nästa taxi.

Tänk på att priset ska förhandlas innan man sätter sig i taxin då det saknas taxameter i taxibilarna.

Ett annat alternativ för den som vill kunna åka runt mycket är att boka en privat chaufför som kör runt dig till alla platser. Det kostar inte allt för mycket och de flesta hotell hjälper gärna till med att ordna detta.

Till fots

En promenad genom stan är ett mysigt och härligt sätt att upptäcka staden på. Var bara extra uppmärksam när du går över gator då trafiken är hetsig och oförutsägbar. Det kan också vara bra att ha koll på trottoaren då vissa är slitna och hala om man har dåliga promenadskor på sig.

Bra att veta

Flygtid

Cirka 15-16 timmar inklusive mellandlandning.

Tidsskillnad

Svensk sommartid -7 timmar, vintertid -6 timmar.

Valuta

Valutan i Peru heter Nuevo sol (PEN). Sedlarna och mynten är väldigt lika varandra, så tänk på att se till att betala med rätt sedlar och mynt.

Växla pengar i Lima

I Lima är det svårt att växla andra valutor än euro och dollar. Det säkraste sättet är genom hotell eller banker, men oftast får du mindre valuta för pengarna. Allra dyrast är det att växla på flygplatsen. Det allra bästa är att ha ett bankomatkort utan avgifter och ta ut pengar direkt från bankomaten.

I Miraflores kan du växla pengar på ett säkert sätt genom cambistas, men det finns några regler att följa för att man inte ska bli lurad. Först ska de ha på sig en västuniform som visar att de är licenserade, fråga alltid efter växlingsavgiften (”tipo de cambio”). Dubbelkolla att det beloppet stämmer. Sista regeln är att cambistan ska stämpla för att på så sätt försäkra om att pengarna inte är förfalskade.

cambistas

Bankomater

Det finns bankomater runtom i hela Lima. Med vanliga bank- och kreditkort är det oftast höga avgifter när du tar ut pengar, så det bästa är att skaffa ett speciellt bankomatkort för resor utan växlingsavgifter och uttagsavgifter.

Skaffa ett gratis resekort och slipp uttagsavgifter

När du tar ut pengar i Peru, så tar svenska banker ut en uttagsavgift på minst 35-50 kronor + valutapåslag varje gång man tar ut pengar, vilket blir en hel del pengar i längden.

Denna avgift kan du enkelt undvika genom att skaffa ett gratis resekort från Bank Norwegian, som inte har några uttagsavgifter utomlands. Kortet har heller ingen årsavgift och man får dessutom bonuspoäng på allt man handlar som sedan kan växlas in mot flygresor.

Läs mer om Norwegiankortet

Dricks

10% dricks inkluderas oftast i notan. Är nöjd får man gärna ge 5-10% extra i dricks, men det är inget krav och inget som heller förväntas.

Säkerhet

Håll alltid utkik efter märkliga situationer och ha alltid koll på dina saker. Det är inte ovanligt med ficktjuvar så ha extra koll när du rör dig där det finns många människor. Håll så låg profil som möjligt och undvik att bära märkeskläder och ha inte dina värdesaker framme. Försök smälta in så mycket det går och dra inte till dig onödiga blickar.

Viktiga telefonnummer

Polis: 225-0220
Brandkår: 116
Röda Korset: 275-3566
Flygplatsen: 511-6055

Klimat

Klimatet i Limaär varmt och milt året runt. Lima är pga bristen på regn en utav världens torraste huvudstäder. Trots de är staden väldigt vacker med många grönområden och gröna parker, ibland kallas Lima ironiskt nog för ”trädgårdsstaden”. När det är kallt är det ungefär 12-18 grader och när det är som varmast ligger medeltemperaturen omkring 24-28 grader. Från december till april är klimatet fuktigare och det ligger ofta en dimma över staden.

Prisnivåer i Lima

Cirka priser Restaurang:

Enkel lunch: 30 SEK
Varmrätt: 70-100 SEK
Lokal öl (50cl) 15 SEK
Cola/Pepsi: 10 SEK
Vatten: 5-10 SEK

Cirka priser i butik:

Flaska vin 85 SEK
Vatten 1,5L 10 SEK
Lokal Öl 50cl 10-15 SEK
Cola/Pepsi 33cl 5 SEK
Cigarrettpaket 20 SEK (Marlboro)

Befolkning

Cirka 8,5 miljoner.

Pass & visum

Passet ska vara giltigt i minst sex månader efter hemresa. Det ska också finnas två ostämplade sidor. Stannar man under 90 dagar behöver man som svensk inte ansöka om visum.

Vatten

Kranvattnet i Lima bör inte drickas. Köp vatten på flaska och undvik isbitar i drycker.

El

Peru har samma volt som i Sverige, 220v. Adapter kan behövas – Köp här.

Mobil & internet

Peru har landskod +51. Det är oftast dyrt att ringa inom Peru och hem till Sverige. Ta med en olåst telefon om du behöver ringa och skaffa sedan ett lokalt sim kort på plats.

Internetcaféer finns i de flesta städer. Även om många av hotellen och restaurangerna erbjuder gratis Wi-Fi bör man räkna med en lägre hastighet än hemma i Sverige. På vissa platser i Lima finns särskilda zoner med gratis Wi-Fi.

Språk

Quechua och spanska.