Home / Klimat och Medeltemperatur

 

Peru har ett av världens mest varierande klimat. I Peru kan man uppleva så många som 30 av 32 stycken världsklimat. Den största anledningen till att klimatet i Peru är så varierande beror till stor del på närvaron av Anderna och Humboldtströmmen.

På kusten är klimatet subtropiskt med liten nederbörd. I Anderna pendlar klimatet mellan att vara svalt till att vara kallt med regniga somrar och väldigt torra vintrar. De östra låglandet har ett ekvatoriskt klimat och bjuder på varmt väder med regn fördelat över hela året.

Norra kusten

Klimatet på den norra kusten i Peru är känt för att vara varmt med temperaturer mellan 30 och 38 grader. Sommarmånaderna av varma, fuktiga och soliga dagar. Regnskurar förekommer ibland på eftermiddagen eller under natten. Vintermånaderna är även dem varma, men betydligt behagligare. Dessutom är det väldigt ovanligt med regn under vintern.

Centrala och södra kusten

I de centrala och södra delarna av kusten pendlar temperaturen mellan 8-30 grader. Sommarmånaderna kännetecknas av varma, fuktiga och soliga förhållanden med en medeltemperatur på 20-29 grader, förutom i Ica öknen där temperaturer på 35 grader är vanligt. Det är väldigt sällsynt med regn under sommaren och nederbörden är ofta mindre än 10 mm totalt.

På vintern är det ofta mulet, svalt och fuktigt. Längst ut med kusten ligger nästintill ett permanent lager av dimma, även känd som ”garua”. Temperaturen ligger omkring 14-18 grader och 19-21 under dagen. Vissa dagar under vintern kan temperaturen sjunka till 8-10 grader.

Andernas högland

I Anderna finns det mest varierande klimatet i Peru. Klimatet varierar från tempererat med en medeltemperatur på 18 grader till ett kyligare klimat med 0 grader i medeltemperatur. Temperaturen är proportionell mot höjden och ju högre upp man kommer, desto kallare blir det.

Östra låglandet

De östra låglandet har ett Ekvatorial klimat tack vare dess närhet till ekvatorn. Klimatet är varmt och regnigt större delen av året. Det är här Amazonas regnskogen ligger och det råder ett riktigt regnskogsklimat i det östra låglandet i Peru. Temperaturerna pendlar mellan 18-36 grader om året. Nederbörden varierar mellan 1000-4000 mm varje år.

 
 

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *