Iquitos

Home / Iquitos

 

Iquitos ligger vid Amazonas och är världens största stad som inte kan nås via traditionella vägar. För att komma hit måste man flyga eller ta en båt till en närliggande stad längs floden. Iquitos är även den största staden i Perus regnskogsdel och det är härifrån de flesta guidade turer till Amazonas utgår ifrån, iallafall om man bokar en guidad tur från Peru in i Amazonas.

Staden grundades från början i samband med en jesuitmission på mitten av 1700-talet, men det var inte förrän cirka 100 år senare som Iquitos började växa på allvar. Staden blev känd för sin gummiindustri och än idag finns det kvar gamla herrgårdar.

Klimatet i Iquitos är varmt och har en temperatur mellan 20-31 grader i snitt. Luftfuktigheten ligger omkring 85 %, vilket betyder att det är betydligt fuktigare här än i Sverige, vilket i sig inte är särskilt märkvärdigt eftersom staden är belägen i ett regnskogsområde.

Iquitos har de senaste åren vuxit fram till en viktig turistort i Peru, särskilt när det gäller guidade turer in till Amazonas och båtresor nedströms längs Amazonasfloden till Brasilien.

Ta sig runt

De bästa sätten för att ta sig runt i Iquitos är antingen via buss eller motorcykel. Man kan också ta sig runt via båt (llevo-llevo).

Resa till Iquitos

Flyg är det smidigaste sättet för att ta sig till Iquitos och direktflyg avgår flera gånger i veckan från Lima. Det är också möjligt att resa till Iquitos via båt från hamnstäder och flodstäder i Peru så som: Pucallpa, Yurimaguas och Santa Rosa, som ligger i närheten av den colombianska gränsen.

Bra att veta

Tidszon

UTC – 5 timmar

  • Svensk sommartid -7 timmar
  • Vintertid -6 timmar

Befolkning

Cirka 400 000 invånare.

Kranvatten

Undvik att dricka kranvattnet i Iquitos. Drick istället vatten på flaska, alternativt använd en flaska i aluminium med inbyggt reningsfilter.

El

Peru använder samma volt som Sverige. Däremot kan uttagen variera sig och det är därför en god idé att ta med sig en universell reseadapter.