Home / Inkaleden

 

Det är många som drömmer om att vandra Inkaleden i Peru och med all rätt. Denna vandringsled är fantastisk och låter dig gå i samma fotspår som de gamla Inkaindianerna gjorde under sin storhetstid. Den långa Inkaleden är spektakulär och var under den perioden en viktig transportväg.

Hur går man till väga för att vandra Inkaleden?

Det är inte längre möjligt att vandra Inkaleden på egen hand, utan man behöver ett tillstånd och en guide för att få gå Inkaleden. Enklaste sättet som svensk medborgare är därför att boka via en resebyrå hemma i Sverige. Tyvärr är detta sällan varken bäst eller billigast, istället bör man boka allting på egen hand via en lokal resebyrå i Peru.

Det blir oftast mycket billigare att boka direkt via en lokal resebyrå, eftersom man då slipper mellanhanden i Sverige och administrativa avgifter som tillkommer. Men hur gör man då för att hitta en lokal resebyrå och vilken ska man välja?

Det finns egentligen inget rätt svar på den frågan, utan det är väldigt individuellt. Det finns många resebyråer som arrangerar guidade vandringsturer till Machu Picchu längs Inkaleden. Sanningen är att det faktiskt finns så många att man lätt kan bli förvirrad om man inte är insatt. Därför har vi valt ut två bra resebyråer som arrangerar billiga och professionella vandringsturer.

Vi vill poängtera att vi inte har något samarbete eller något vinstintresse i dessa rekommendationer. Dessa rekommendationer grundar sig endast på erfarenhet och andra resenärers rekommendationer.

Llamapath – En av de mer kända researrangörerna i Peru. Guiderna pratar bra engelska och allting är uppstyrt på ett bra sätt samtidigt som man har mycket konkurrenskraftiga priser.

Hemsida: www.llamapath.com

Perutreks – Liknande rykte som Llamapath. Även här erbjuder man vandringsturer till konkurrenskraftiga priser samtidigt som man ändå får bra hjälp och en välorganiserad resa.

Hemsida: www.perutreks.com

Vi vill även passa på att rekommendera en engelsk sida som har sammanställt i stort sett allt som finns att veta om Inkaleden och hur man går tillväga på bästa sätt. Vad man bör tänka på och mycket mer.

www.incatrailperu.com

Hemsidan ovan är en oberoende sajt med information om Inkaleden. Incatrailperu har inga ekonomiska intressen i sin information, utan rekommenderar helt enkelt vad som är bäst på ett mycket objektivt vis.

Vad bör du tänka på när du bokar?

Du behöver ta reda på hur mycket tid du har att ta reda på egen fakta. Har man väldigt ont om tid kan det vara bättre att boka via en svensk resebyrå, eftersom dessa sköter allting åt dig och det enda du egentligen behöver göra är att berätta för dem vad du vill få ut av resan.

Har man däremot lite extra tid och en lust att spara pengar så räcker det faktiskt att man lägger ett par timmar på att ta reda på fakta. Man behöver också fundera på vad man vill få ut av resan. Vad vill man se på vägen? Det finns nämligen olika vandringsleder att gå och alla erbjuder olika sevärdheter och platser på vägen.

Vissa vandringsturer längs Inkaleden kan göras på 1-2 dagar, medan andra tar upp till en vecka eller 3-5 dagar. Det är sådant man bör tänka på innan man bokar. Ju mer man vet vad man vill göra, desto lättare blir det att boka, och desto smidigare går allting också.

Jämför man rent prismässigt mellan en svensk resebyrå och en lokal resebyrå i Peru kan det skilja flera tusenlappar per person. Dessa tusenlappar kan man göra något mycket roligare för eller kanske till och med stanna längre i Peru.

Ställ dig själv dessa frågor

  • Hur mycket tid har jag att planera?
  • Vad vill jag uppleva?
  • Hur länge vill jag vandra?
  • Hur mycket får det kosta?
  • Hur flexibel är jag med datum?

Är man flexibel med tid och datum tjänar man mycket på att planera en vandringsresa till Peru på egen hand. Är man inte flexibel med datum eller har ont om tid kan det vara skönt att vända sig till en svensk resebyrå.