Home / Fakta om Peru

 

Peru ligger i Sydamerika, specifikt i den västra delen av kontinenten där man gränsar till länder som Bolivia, Brasilien, Chile, Colombia och Ecuador. Peru har en rik historia bakom sig och det var här som Inkariket hade sin storhetstid innan de spanska conquistadorerna anlände och erövrade stora delar av Sydamerika.

Idag lever en stor del av kulturen kvar även om mycket har moderniserats och blandats. Peru är ett fantastiskt land med många sevärdheter och platser att se. Machu Picchu och Nazca Lines hör till de två mest kända sevärdheterna i landet.

Peru har ett blandat klimat och varierar beroende på var i landet man befinner sig någonstans. I Peru kan man uppleva både öken, djungel och bergsmiljöer. Den största sjön är Titicacasjön och det högsta berget är Huascaran.

En liten del av Amazonas finns inom Perus landgräns och det är möjligt att boka guidade djungelturer. Priserna för dessa guidade turer i Amazonas är oftast mycket billigare än motsvarande från Brasilien.

Ett annat tecken på den starka kulturen som finns i Peru är det inhemska köket. Det peruanska köket anses vara ett av världens mest originella och varierande kök. Perus gastronomi är således vida känt över hela världen och många kockar söker sig hit. Även landets musik- och dansstilar har starka anor och rötter.

Huvudstad: Lima.

Befolkningsmängd: cirka 28,3 miljoner invånare.

Religion: Kristendom. De flesta är katoliker.

Språk: Spanska och Quechua.

Valuta: Nuevo Sol.

Tidszon: UTC -5.

  • Svensk sommartid -7 timmar
  • Vintertid -6 timmar

Nationaldag: 28 juli.

Nationalsång: ”Somos libres, seámoslo siempre

Flaggaperu flagga