Cusco

Home / Cusco

 

Cusco är en stad som är belägen uppe i Anderna i sydöstra Peru, 3400m höjd ovanför havets yta. Staden grundades redan 1100 år f.kr och var en gång i tiden huvudstaden av Inkariket. Cusco är det perfekta resmålet för den som vill lära känna den peruanska historian och kulturen bättre, då det finns mycket att se och lära här. Härifrån har man en perfekt utgångspunkt för att utforska Inkaleden, Machu Pichu och många andra heliga och historiska platser!

Se & göra

Machu Picchu 

En antik ruinstad från inkaimperiet som har utsetts till ett av världens sju nya underverk. 

Sacsayhuamán 

Ruiner från Inkariket som användes som ett försvar mot de stammar som invaderade och hotade riket. 

Inti Raymi

”Solfestivalen” var en religös ceremoni från inkaimperiet för att hedra deras gud Inti. Festivalen firas än idag av den inhemska befolkningen och innefattar musik, färglada kostymer och en hel del mat. Festivalen hålls varje år den 21 Juni. 

Adress: Sacsayhuaman, Cusco, Peru

Portal of Light

Besök ditt inre och gör upp med dina demoner genom ritualer ledda av lokala shamaner med hjälp av ayahuasca. 

Adress: Calle Tandapata 688 Plazoleta San Blas, Cusco 84, Peru

Salinas de Maras

I den heliga dalen ligger Maras som är känt för sina naturliga saltdammar.

Adress: Carreta a Maras | San Isidro G-15, Cusco 00051, Peru 

Soltemplet (Coricancha)

Soltemplet var den mest imponerande byggnaden utav inkafolkets byggnader. Templet var Inkarikets mest heliga plats vid betydelsefulla händelser. 

Adress: Pampa del Castillo at Plazoleta Santo Domingo, Cusco, Peru

Awana Kancha

Här kan man klappa och mata olika djur, bland annat de fyra kameldjuren, alpacka, llama, vicuña och guanaco. Man kan även se hur det går till med tillverkningen utav tyger från djurens ull. Det finns att köpa olika typer av tyg och kläder i deras shop som har mycket god kvalité. 

Adress: Km. 23 Pista Cusco – Pisac, Cusco, Peru

Mat & dryck

Restauranger

Green Point – Restaurangen för vegetarianen, här erbjuds det hemlagade och utsökta vegetariska rätter. En enkel och mysig atmosfär med en mycket vänlig personal på toppen av det. 

 • Öppettider: Måndag- Söndag 08.00 – 22.00
 • Adress: Calle Carmen Bajo 235, San blas, Cusco 8001, Peru
 • Prisklass: 3 € – 7 €


Limbo Resto & Bar – Med en fantastisk utsikt över Cusco kan du här avnjuta en god drink eller äta lite tapas. 

 • Öppettider: Måndag-söndag 09.00-02.00
 • Adress Pasnapakana 133, Cusco CUZ84, Peru
  Prisklass: 9 €

Uchu Peruvian Steakhouse – Kött som är tillagat på vulkanisk sten med en hel del goda tillbehör finns på denna peruanska resturang. Uchu rekommenderas även för vegetarianen, då de kan laga utsökta rätter gjort utav grönsaker. 

 • Öppettider: Måndag-söndag 12:30-23.00
 • Adress: Calle Palacio 135, Cusco, Peru
 • Prisklass: 7 € – 18 €


Cafeer

Sweet Cusco – Café som erbjuder ett antal utsökta bakelser, kakor och drycker. Här serveras det även laktos och glutenfria bakelser. Deras chokladmuffins rekommenderas att testa!

Adress: 51, +51 84 Cusco, Cusco, Peru

La cholita cafe – Ett mycket bra cafe för att ta en fika, äta en enklare lunch eller dricka god kopp kaffe. 

Adress: Calle Abracitos 470, Cusco 84, Peru

Ta sig runt

Till fots

Största delan av Cusco utforskas bäst till fots, då det finns mycket att se. Men promenaderna kan vara krävande då staden ligger högt ovanför vattenytan och p.g.a. det är mycket branta sluttningar. Så det rekommenderas att alltid ha med sig en flaska med vatten. 

Taxi

I Cusco finns det väldigt många taxibilar och det är inte särskilt dyrt att ta sig runt med. Trots att Cusco är en säkrare stad så är det bästa att ringa efter en licensierad taxi och även så rekommenderas det att använda som färdmedel senare under kvällen. 

Licenserade taxibolag:

 • Okarina (tel. 084/247-080)
 • Aló Cusco (tel. 084/222-222).

Buss

Bussarna colectivos, micros och kombis används mest för att ta sig till de olika byarna i den heliga dalen, då till fots och taxi är bättre alternativ runt om i Cusco. Bussarna till den heliga dalen går ifrån Calle Puputi s/n, Cdra. 2 (via Pisac) och Av. Grau s/n, Cdra. Bussbiljetterna kostar 1.50 sol och något extra efter midnatt, på söndagar och under högtider. 

Tåg

Det populäraste alternativet för att besöka Machu Picchu och den heliga dalen är via tåg. PeruRail är tåg som går från Cusco till Ollantaytambo och Machu Picchu och går ifrån Estación Poroy som ligger 15 min med bil ifrån centrum. Reservationer för tåg och speciellt under högsäsong (maj-september) bör reserveras flera dagar/veckor i förtid. Reservationer sker online via: www.perurail.com.

Tranvia

En tranvia är ett fordon som ser ut som de gamla spårvagnar Cusco en gång hade. De åker runt med besökare på sightseeing turer för ett överkomligt pris. Tranvia går ifrån Plaza de Armas och avgår mellan 10-11.30, 14.00-15.30 och 17.00. Turerna är 85 minuter långa och kostar 15 sol för vuxna och 8 sol för stundenter. För mer införmation, ring telefon: 084/223-840 eller besök www.tranviacusco.com.

Hyrbil

Att hyra bil i Cusco kan vara ett bra sätt att besöka byarna i den heliga dalen. 

Bra att veta:

Valuta

Den peruanska valutan heter Nuevo sol (PEN). Sedlarna och mynten är väldigt lika varandra, så tänk på att betala med rätt sedel eller mynt! 

Växla

Att växla andra valutor än USD är mycket svårt, så ta hellre ut pengar på plats! Vid ”Avenida Del Sol” finns det gott om butiker som växlar pengar, här kan du hitta även saker inför vandring, solkräm eller en kopp kaffe. Det säkraste sättet att ta ut pengar är att gå till en bank, BBVA och Scotia Bank är två av de största som även ligger på ”Avenida Del Sol”. 

Bankomater

Bankomater finns i både Cusco och i städerna i den heliga dalen. Vid ”Avenida Del Sol” och Plaza de Armas i Cusco finns det gott om bankomater. 

Skaffa ett gratis resekort och slipp uttagsavgifter

När du tar ut pengar i Peru, så tar svenska banker ut en uttagsavgift på minst 35-50 kronor + valutapåslag varje gång man tar ut pengar, vilket blir en hel del pengar i längden.

Denna avgift kan du enkelt undvika genom att skaffa ett gratis resekort från Bank Norwegian, som inte har några uttagsavgifter utomlands. Kortet har heller ingen årsavgift och man får dessutom bonuspoäng på allt man handlar som sedan kan växlas in mot flygresor.

Här kan du läsa mer om kortet

Dricks

10% dricks inkluderas oftast i notan. Om man är nöjd kan man gärna ge 5-10% extra i dricks.

Säkerhet

Trots att Cusco inte är den mest kriminella staden så finns det saker som kan vara bra att tänka på. Precis som andra städer så kan det förekomma ficktjuvar eller rån, så håll ögonen öppna och ha koll på väskor och ryggsäckar m.m. Även så bör man hålla låg profil när det kommer till värdesaker, kläder och smycken, sådant lockar till tjuvar lätt. 

Klimat

Klimatet i Cusco är torrt och tempererat, med två skiljande årsperioder. Den torra perioden är från maj-september med mycket sol och några enstaka kalla nätter. Juli är den kallaste månaden under den torra perioden och brukar ha en medeltemperatur på ca 10 grader. Den regniga perioden är från oktober till april med mest nederbörd under januari månad. 

De flesta åker till Cusco under torrperioden eftersom att det ger bättre möjlighet att utforska området. 

Tidsskillnad

Svensk sommartid -7 timmar, vintertid -6 timmar. 

Prisnivå i Cusco

Cirkapris på Restaurang:

 • Enkel lunch 15kr
 • Varmrätt 70-100kr
 • Lokal öl 50cl 20kr
 • Cola/pepsi 33cl 5kr
 • Vatten 33cl 5kr 

Cirkapris i butik

 • Flaska vin 80kr
 • Vatten 1,5L 8kr
 • Lokal öl 50cl 14kr
 • Cola/pepsi 33cl 5kr
 • Cigarettpaket (Marlboro) 25kr

Befolkning

434 000 invånare.

Pass & visum

Kontrollera i god tid att passet är giltigt i 6 månader efter hemkomstdatum. Passet ska även vara i gott skick och ha minst två ostämplade sidor. Svenska medborgare kan resa till Peru utan visum om vistelsen är under 90 dagar. 

Vatten

Kranvattnet i Cusco bör inte drickas så köp hellre vatten på flaska och försök att undvika isbitar i drycker. 

El

I Peru har dom samma volt som i Sverige, 220v. Deras uttag kan variera, så det är bra att ta med sig en adapter med flera alternativ. 

Mobil & internet

I Peru används den internationella landskoden +51. Priser och täckning skiljer sig beroende på vad du har för operatör och abonnemang hemma i Sverige, så det kan vara en fördel att kolla innan avresa. 

Internet finns på de flesta hotell och även på en del restauranger och caféer men var beredd på att det är en sämre hastighet och anslutning på internet här.

Om man inte har tillgång till internet genom hotell eller restauranger kan man alltid gå till ett internetcafé. På ”Avenida Del Sol” kan man finna internetcaféer. 

Språk

Quechua och Spanska.

 
 

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *