Home / Bra att veta

 

Peru är ett vackert land med en rik historia och en levande kultur. I denna artikel listar vi saker som kan vara bra att veta inför resan till Peru.

Affärstider

Banker: Måndag till fredag mellan 09:00 och 18:00. Vissa banker har även öppet från 9 till 13 på lördagar.

De flesta butiker och företag har öppet från 09:00 till 18:00. Shoppingcenter har oftast öppet från 10:00 till 20:00. Vissa butiker har numera även öppet 24 timmar om dygnet.

Dricks

Tio procent dricks brukar oftast vara inkluderat på notan, men ifall man är nöjd är det uppskattat med 5-10 procent extra i dricks. Detta är dock inget som förväntas, men lokalbefolkningen är generellt ganska fattig i Peru och några kronor betyder mycket mer för dem än för oss i Sverige.

Dricksvatten

Undvik att dricka kranvatten i Peru. Köp hellre vatten på flaska, alternativt använd en aluminiumflaska med inbyggt reningsfilter för att spara på miljön.

Eluttag

Peru har samma volt som i Sverige, 220v. Adapter kan behövas och kan köpas här.

Språk

Spanska är officiellt språk, men en stor del av befolkningen pratar quechua. Engelska pratas i stort sett bara av dem som jobbar inom turistnäringen. Ungdomar kan bättre engelska, men den äldre delen av lokalbefolkningen kan oftast inte mer än ett par enstaka ord.

Säkerhet

Peru är egentligen inte farligare att vistas i än något annat land, men man bör ha i åtanke att det är ett fattigt land och man bör bete sig därefter. Med det menas att man inte ska visa upp värdesaker eller tekniska prylar offentligt. Man ska också vara försiktig när man tar ut pengar (helst ska man göra detta på banken).

Grov brottslighet är relativt ovanligt, däremot är det mer vanligt med ficktjuvar och stöld. Så länge man har koll på sina tillhörigheter bör det inte vara något problem. Ett annat tips är att man ska försöka smälta in så mycket som möjligt och att inte gå runt i kläder som sticker ut ur mängden.

Gå heller inte runt och se förvirrad eller vilsen ut, se ut som att du är van vid din omgvining och om du inte är det får du låtsas tills du kan sätta dig ner och ta reda på var du är och vart du ska någonstans, antingen via gps eller med hjälp av lokalbefolkningen.

Flygtid

Cirka 15-16 timmar inklusive mellanlandning.

Tidszon

UTC – 5.

Svensk sommartid -7 timmar.

Vintertid -6 timmar.

Allmän transport

Buss är billigt, men inte alltid så pålitligt. Bussar går i stort sett till alla delar utav landet och är väldigt billigt jämfört med vad flyg kostar. Peru är ett stort land och även om det är billigt att åka buss, så får man räkna med långa transportsträckor.

Inom städerna är det oftast möjligt att ta sig runt till fot. Däremot ska man vara försiktig om man går omkring ensam när det börjar bli mörkt, gå helst i grupp och undvik områden som är ökända.

Taxi är ganska billigt, men det är viktigt att se till så att det är en officiell taxi man tar och inte en svarttaxi. Boka helst taxi via ditt hotell.

Kreditkort och pengar

Bankomater finns det gott om i större städer i Peru så som Lima, Cuzco och Arequipa. Det finns därför ingen anledning att växla en stor summa pengar i förväg. Det är mycket billigare att ta ut på plats i lokal valuta. Observera att vi endast rekommenderar att man tar ut pengar från en bankomat utanför en bank eller inuti en bank.

Skaffa ett gratis resekort och slipp uttagsavgifter

När du tar ut pengar i Peru, så tar svenska banker ut en uttagsavgift på minst 35-50 kronor + valutapåslag varje gång man tar ut pengar, vilket blir en hel del pengar i längden.

Denna avgift kan du enkelt undvika genom att skaffa ett gratis resekort från Bank Norwegian, som inte har några uttagsavgifter utomlands. Kortet har heller ingen årsavgift och man får dessutom bonuspoäng på allt man handlar som sedan kan växlas in mot flygresor.

Här kan du läsa mer om kortet

Shopping

Prisnivån i landet är generellt låg och jämfört med Sverige är det väldigt billigt att leva i Peru. Handlar man lokala produkter och råvaror får man väldigt mycket för pengarna, men om man handlar importerade varor får man vara beredd på samma pris som hemma eller dyrare.