Arequipa

Home / Arequipa

 

Perus näst största stad heter Arequipa och är uppdelad i 17 olika distrikt. Staden ligger i sydöstra Peru och är även känd som ”den vita staden”, tack vare dess unika och vita byggnader gjorda av vulkanisk sten. De tre vulkanerna Misti, Chachani och Pichu Pichu ligger runt staden och erbjuder en otrolig utsikt över staden och landskapet. 

Arequipa är en modern stad som ständigt bjuder på liv och rörelse samtidigt som man har bevarat sin charmiga sida och det kulturella arvet.

Sevärdheter

Santa Catalinas kloster 

Santa Catalina är ett vackert och historiskt kloster i Arequipa. Klostret ger dig möjligheten att få se hur nunnorna levde förr i tiden samtidigt som man får se den otroliga arkitekturen och de fina trädgårdarna som omger klostret. Santa Catalina byggdes redan i slutet av 1500-talet och har en lång och spännande historia att utforska.

Adress: Santa Catalina 301, Arequipa, Peru.

El Misti vandringstur

Vandra upp till vulknanen Misti och ta vara på möjligheten att få se Arequipas vulkaner på nära håll. Denna vandringstur bjuder på en oförglömlig upplevelse och är definitivt en av höjdpunkterna i Arequipa.

Cusipata Rafting Peru

Testa på den 6 kilometer långa forsränningen som tar dig genom Chilina Valley. Oavsett om du är nybörjare eller erfaren så finns de något för dem som vill testa på forsränning.

Hemsida: www.cusipata.com
Adress: Calle Jerusalen 402-A, Arequipa, Peru.

Historiska centret i Arequipa

Lär dig mer om Arequipas historia och njut av den spektakulära arkitekturen. Här finns även mysiga caféer, restauranger och butiker.

Chiwanku Mayu horseback adventure

Följ med på en guidad ridtur genom Chilina Valley och utforska de vackra landskapet uppe från hästryggen. Chilina dalen har ett fantastiskt landskap med odlingsterrasser, öken, fågelarter och en skog med eukalyptus. Guiderna hjälper dig med allt och du behöver inte kunna rida innan.

Adress: Valle de Chilina, Arequipa 04000, Peru.

Plaza de Armas

I Arequipas hjärta finner man Plaza de Armas, som är ett torg med flera vackra byggnader, bland annat den välkända katedralen. Det är alltid liv och rörelse på Plaza de Armas med mycket folk och aktiviteter. Behöver man växla pengar finns det både banker och växlingskontor här på torget.

Mercado San Camilo 

Gillar man marknader ska man besöka den lokala marknaden ”Mercado San Camilo”. Här finns alltifrån frukt och grönsaker till kött och kryddor.

Colca Canyon

Har du någonsin velat åka till Grand Canyon? Isåfall kan vi rekommendera Colca Canyon som är två gånger så djup som Grand Canyon. Colca Canyon är en av perus populäraste sevärdheter med ungefär 120 000 besökare varje år. Det går bra att ta sig hit själv, men det kan också vara värt att boka en guidad tur hit.

Sogay Waterfall

Sogay är ett härligt vattenfall som ligger mellan bergen och naturen. Här kan man vandra och koppla av och njuta av fridfullheten.

Adress: Aliberry, Arequipa, Peru.

Museo De Pisco

Ett måste i Arequipa är att besöka Museo De Pisco, speciellt för dem som gillar goda drinker och tapas. Passa på att smaka den världsberömde spritsorten Pisco, som ursprungligen kommer ifrån Peru.

Hemsida: www.museodelpisco.org
Adress: Calle Santa Catalina 398 | corner with Calle San Agustin, Cusco, Peru.

Resa hit

Enklaste sättet att resa till Arequipa från Sverige är via Madrid och Lima. Både från Cuzco och Lima avgår det flyg flera gånger i veckan. Ett billigare alternativ är att åka buss från Lima eller Cuzco. Buss går även från många andra ställen i Peru. Från Lima tar det cirka 16 timmar med buss och cirka 9 timmar från Cuzco.

Ska man åka buss rekommenderar vi att man väljer en ”dyrare” bussbiljett där man får mer bekvämlighet och en säker åktur.

En annan resväg från Sverige går via Miami och sedan vidare mot Lima där man byter till flyg eller buss som tar dig hela vägen till Arequipa.

Ta sig runt i Arequipa

Till fots

Det är väldigt trevligt att promenera runt i Arequipa och det går hur bra som helst att ta sig runt till fots. Däremot kan det vara bra att försöka smälta in så mycket som möjligt. Håll låg profil och ha aldrig värdesaker framme. Har man värdesaker framme och klär sig som en klassisk turist ökar riskerna att drabbas av rån och ficktjuvar oerhört mycket.

Taxi

Det finns många svarttaxis som försöker lura turister och tjäna extra pengar. Se därför alltid till att du åker med ett bra och pålitligt taxibolag. Det bästa är ifall man ber sitt hotell att beställa en taxi. Undvik att stanna taxis på gatan, även om du bara ska åka en liten bit.

Ett känt och pålitligt taxibolag som vi rekommenderar är Taxitel.

Buss

Vill man ta sig runt billigt är buss ett bra alternativ, iallafall om man ska åka längre sträckor. Värt att tänka på är att de lokala bussarna ofta är fulla och trånga. Eftersom de är så mycket folk och trånga utrymmen gäller det att ha koll på sina ägodelar när man åker buss.

Hyrbil

Vi skulle inte rekommendera att man hyr bil i Arequipa. Trafiken är hetsig och det är inte alls som att köra bil i Sverige. Däremot är det billigt att hyra en privat chaufför i Arequipa som kör vart man vill mot en överenskommen summa. Med en privat chaufför kan man dessutom ta vara på chaufförens lokala kunskaper. Vill man boka privat chaufför är det bara att gå till receptionen på sitt hotell så fixar dem det åt dig.

Bra att veta

Tidsskillnad

Svensk sommartid -7 timmar, vintertid -6 timmar. 

Klimat

Arequipa har ett milt, torr och varmt klimat med en skinande sol året runt. Juni månad är den torraste månaden och september är den regnigaste månaden. Det förrekommer också en del regnskurar mellan januari och mars. Medeltemperaturen i Arequipa ligger ganska stabilt på 25 grader på dagen och cirka 10 grader på natten.

Prisnivå i Arequipa (cirkapriser)

Hela Peru är mycket billigare än vad Sverige är och Arequipa är inget undantag. Det är billigt att äta och dricka ute. Prisvärda produkter inkluderar olika klädesplagg gjort av alpacka och andra lokala hantverk. Boende är billigt och på det stora hela så får man mycket valuta för pengarna i Peru och Arequipa.

Restaurangpriser:

  • Enkel lunch: 35 SEK
  • Varmrätt: 70-100 SEK
  • Lokal öl 50cl: 25 SEK
  • Cola/pepsi 33cl: 10 SEK
  • Vatten: 5 SEK

Priser i butik

Flaska vin: 120 SEK
Vatten 1,5L: 8 SEK
Lokal öl 50cl: 10 SEK
Cola/pepsi 33cl: 5 SEK
Cigarettpaket (Marlboro): 20 SEK

Befolkning

Cirka 800 000 invånare.

Pass & visum

När det gäller pass, ska det vara giltigt i minst sex månader efter hemresa. Passet ska dessutom ha minst två ostämplade sidor och vara i gott skick. Stannar man mindre än 90 dagar behöver man som svensk inte ansöka om visum.

Vill man stanna längre finns mer information om visum på Perus ambassads hemsida.

Vatten

Arequipas kranvatten ska inte drickas. Köp vatten på flaska eller ännu bättre, ta med en speciell flaska i metall med inbyggt filter som renar vattnet. Detta sparar både pengar och skonar miljön.

El

Peru har samma volt som i Sverige, 220v. Uttagen kan skilja och adapter behövs på vissa ställen och kan köpas här. 

Mobil & internet

Perus landsnummer är +51. Undvik att använda ditt svenska abonnemang. Ta istället med en olåst telefon och köp ett lokalt sim kort på plats. När det gäller internet är hastigheten generellt mycket sämre än hemma i Sverige. Wi-Fi finns på flera av stadens hotell samt restauranger och kaféer.

Språk

Quechua och Spanska.